Rossz étvágy, De akkor nézzük is az okait!

Étvágytalanság - Számos betegség jele lehet

Kónya Judit, családorvos Mi állhat a háttérben? Mikor utalhat súlyos betegségre az étvágytalanság? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

rossz étvágy

Fontos, hogy az étvágy és az éhség rossz étvágy különböző fogalom. Az éhség fiziológiai állapot, és a vércukorszint alacsony szintje, a tápcsatorna telítettségi állapotának csökkenése váltja ki. Az étvágy ezzel szemben a feltételes reflexek kialakulása után más ingerekkel is felkelthető jóllakott állapotban is, például egy kívánatos étel fényképének nézegetésével.

Hiszen a szervezet jelez, ha a tápanyagmennyiség nem elegendő, ezért az egészséges állapot nem igényli rossz étvágy étkezések mennyiségének növelését. Az étvágytalanság, vagyis az étkezések, az evés-ivás ellen mutatott elutasítás számos testi kórkép tünete lehet, szerencsére azonban banális okok is húzódhatnak a háttérben.

Étvágytalanság – mire utal?

Ez a cikk is érdeklheti Önt! Miért nem eszik a rossz étvágy Az étvágytalanság okai Nem kell mindig rosszra gondolni Természetes az étvágy csökkenése például a nyári meleg időjárás rossz étvágy.

Az általános étkezési szokások nagyban befolyásolják az étvágy milyenségét. A reggeli étkezés kihagyása az anyagcsere ébredés utáni felpörgetésének elmaradása rossz étvágy rontja az étvágyat.

rossz étvágy

Sokan nem veszik figyelembe a napközben elcsipegetett nassolnivalók étkezésben betöltött szerepét, illetve a tejtermékek, cukros üdítőitalok fogyasztását. Ezek mind telítenek, emelik a vércukorszintet, amely hatások az étvágy romlásának rossz étvágy mutatnak.

Az étvágytalanság hátterében számos esetben pszichés okok húzódnak meg. A megfeszített munkatempó, a hosszan tartó stresszállapot, a kedélyállapot romlása, a depressziósúlyos érzelmi traumák mind az étvágy csökkenéséhez vezethetnek, bár a depresszió esetében az étvágy jelentősen nőhet is. A depresszió ellentettjeként is emlegetett mániás állapotban gyakran előfordul étvágycsökkenés egészen egyszerűen azért, mert a beteg figyelmének nagy részét egészen más tevékenységek kötik le.

Betegség tünete is lehet Bármilyen banális vagy súlyos betegség okozhatja az rossz étvágy csökkenését.

Nincs étvágy, rossz lehelet

Rossz étvágy egyszerű torokgyulladás a torokban érezhető fájdalom miatt korlátozza az étkezéseket. Hevenyen vagy idülten zajló bakteriális, virális fertőzések jelentősen csökkenthetik az étvágyat még akkor is, ha csupán egy három rossz étvágy tartó nátháról van szó. A betegségek utáni lábadozás időszakában az étvágy általában magától is visszatér. Ha a csökkent táplálékfelvétel huzamosabb időn át tartott, rossz étvágy étvágy akár megnövekedett is lehet, hiszen a betegség idején kialakult testsúlycsökkenést a szervezet igyekszik kompenzálni.

rossz étvágy

Az emésztőrendszer megbetegedései természetszerűleg okozhatják az étvágy csökkenését. Az irritábilis bél szindrómára kis mennyiségű táplálékfelvételt követően igen hamar kialakuló teltségérzet jellemző, amely miatt a beteg csak kis mennyiségű táplálékot képes elfogyasztani egyszerre.

Miért rossz étvágy?

A tápcsatorna bármely szakaszának akut vagy krónikus betegsége általában étvágytalansághoz vezet. Súlyos májbetegségek esetén előfordul, hogy kezdetben egyéb tünet nem észlelhető.

rossz étvágy

A rosszindulatú daganatos megbetegedések szinte esszenciális jele az étvágytalanság, amely már rossz étvágy betegség korai stádiumában is megjelenik. Jellemző, hogy az étvágytalanság mellett a táplálékfelvétel kenet férgek mérten sokkal nagyobb arányú testsúlyvesztés is tapasztalható, akár egyéb tünetek hiányában is. Az étvágytalanság kezelése az esetlegesen fennálló alapbetegség terápiáját jelenti.

A kiváltó ok gyógyulásával az étvágy is visszatér.

Olvassa el is