Csontévo féreg

Csontevo fereg,

csontévo féreg

Savat használnak fúrásra a csontevő férgek szerző: MTI Tetszett a cikk? Különleges képességgel rendelkeznek az aprócska csontevő férgek, amelyek a tenger mélyén található bálnacsontvázakat és más csontokat egyaránt használják lakhelynek és tápláléknak: savat bocsátanak ki, így oldják fel a csontokat.

csontévo féreg

Az amerikai Scripps Oceanográfiai Intézet és csontévo féreg Kaliforniai Egyetem San Diegó-i intézményének kutatói felfedezésükről a Kísérleti Biológiai Társaság Salzburgban megrendezett konferenciáján számoltak be. Sok mindent megtudtunk róluk az elmúlt tíz évben, ám az egyik legérdekesebb kérdés maradt, hogy miként hatolnak be a csontba, és hogyan veszik csontévo féreg a tápanyagokat" - magyarázta Sigrid Katz kutatásvezető.

csontévo féreg

Az Osedax nemzetségbe tartozó férgeket, amelyek hossza centiméter, ben fedezték fel bálnatetemeken. Ez a féregcsalád meglepő helyeken lelhető fel, rokonaik a tengerek szélsőségesen forró és savas hidrotermális árkaiban is megélnek.

csontévo féreg

Az Osedax féregnek nincs szájnyílása és bélrendszere, csontévo féreg tápanyagaként szolgáló csont megemésztését a velük társult baktériumok segítik. Azt már korábban is tudták a kutatók, hogy ezek csontévo féreg férgek és baktériumaik a számukra lakhelyet nyújtó csontban lévő kollagént és zsírt fogyasztják el. Az azonban rejtély volt, hogy a férgek miként képesek behatolni a csontba, hogy hozzáférjenek táplálékukhoz.

csontévo féreg

Testük egyik része féregszerű, másik része pedig leginkább egy gyökérre hasonlít: ez utóbbi jut be csontévo féreg csontba, holott nincs olyan "alkatrésze", amely képessé tenné a mechanikus behatolásra, a csont átfúrására.

A szakemberek ezért a kémiai behatolás, a feloldás jeleit keresték, és a féreg különféle szöveteiben savat kiválasztó enzimek után kutattak.

csontévo féreg

Megállapították, hogy egyfajta enzim, egy protonpumpa csontévo féreg megtalálható a féreg "gyökereiben".

Olvassa el is